Savjeti majstora Martina

Kapanje vode iz sigurnosnog ventila bojlera

Voda ne kaplje iz sigurnosnog ventila zbog robne marke ili godišta proizvodnje bojlera, nego jednostavnih zakona fizike. Voda nije stlačiva, a ima i svojstvo poznato kao anomalija vode – najmanje zapremnine je na +4,2 °C, a za razliku od svih drugih tvari širi se i grijanjem i hlađenjem.

Svakom je posve jasno i razumljivo kako će puknuti bilo kakva posuda pa tako i spremnik svakog bojlera ako se voda u njemu zaledi. No, voda se jednako širi i grijanjem.

Voda ne kaplje iz sigurnosnog ventila zbog robne marke ili godišta proizvodnje bojlera, nego jednostavnih zakona fizike. Voda nije stlačiva, a ima i svojstvo poznato kao anomalija vode – najmanje zapremnine je na +4,2 °C, a za razliku od svih drugih tvari širi se i grijanjem i hlađenjem.

Svakom je posve jasno i razumljivo kako će puknuti bilo kakva posuda pa tako i spremnik svakog bojlera ako se voda u njemu zaledi. No, voda se jednako širi i grijanjem.

Također, slijedom novih propisa vezanih uz distribuciju vode obvezno se na sve nove, a postupno i već postojeće vodovodne priključke svih objekata ugrađuju regulatori tlaka i nepovratni ventili. Vjerujem kako ni vi ne biste željeli da na vašu slavinu na kojoj s pravom očekujete čistu, pitku, hladnu vodu dolazi voda koja je prošla kroz bojler u stanu iz susjedne kuće i pod povećanim tlakom prodrla natrag u vodovod. A uloga nepovratnog ventila na glavnom vodovodnom priključku (kao i jedna od tri zadaće sigurnosnog na bojleru!) upravo je sprječavanje povrata vode iz nekog objekta u javni komunalni vodovodni sustav. Pa kako je voda nestlačiva, grijanjem se širi i još ako je sustav posve nepropustan u dovodnom smjeru, spremnik odnosno kotao pod tlakom ni jednog bojlera ne bi izdržao naprezanje – eksplodirao bi.

Innerimg

Zato voda tijekom grijanja kaplje I MORA KAPATI u svakom sustavu i iz sigurnosnog ventila svakog kotla pod povišenim tlakom, pa tako i iz spremnika bojlera ako je sustav posve nepropustan u dovodnom smjeru. No, dovoljno je da negdje u dijelu sustava na koji je bojler priključen voda kaplje (na primjer ventilu vodokotlića, nekoj slavini, cijevnom spoju itd), pa da se tlak rasterećuje zbog čega neće kapati iz sigurnosnog ventila ni tijekom zagrijavanja u spremniku. Upravo zato se događa da na dva ista modela bojlera u istoj zgradi iz jednog sigurnosnog ventila voda kaplje, a iz drugog ne.

Končar informira prodavače, montere i servisere na razne načine o svojim proizvodima pa tako i o navedenoj pojavi. Također kao i većina drugih proizvođača tome smo posvetili pažnju i u uputama za postavljanje i uporabu koje prate svaki naš proizvod. Tako i kupci mogu dobiti cjelovitu informaciju o bojleru i značenju sigurnosnog ventila koji je zapravo dio vodovodne instalacije na koju se bojler priključuje.

A evo što u našim uputama piše:

Sigurnosni ventil za ove vodogrijalice mora biti 1/2" i ima tri namjene:

a) da onemogući porast tlaka više od 0,1 MPa u spremniku (odnosno da se mora otvoriti najkasnije na 7 bara).
b) da spriječi ispražnjenje vode iz spremnika ako u vodovodnoj instalaciji nestane vode.
c) da kompenzira razliku tlaka u spremniku i vodovodnoj instalaciji prilikom zagrijavanja vode (i njenog širenja) u spremniku.

I dalje:

Kad se u zatvorenoj ("tlačnoj") grijalici zagrijava voda, ona će, zbog toga što se toplinom širi, početi kapati kroz otvor sigurnosnog ventila.
KAPANJE VODE JE NEIZBJEŽNO I NE SMIJE SE SPRJEČAVATI !

Napominjem kako su navedene informacije posve sukladne hrvatskim i europskim normama.

Nažalost, mnogi projektanti i izvođači vodovodnih instalacija ne pridržavaju se propisa i preporuka koji bi kupcima uz sigurnost omogućili i odgovarajući komfor pri postavljanju i uporabi bojlera. Na primjer, u vodovodnu instalaciju može se postaviti i odvodna cijev na koju se može priključiti drenažna cjevčica kojom bi se kapanje ili curenje vode iz sigurnosnog ventila odvelo bez smetnje i štete, pri čemu sigurnost ni najmanje ne bi bila narušena. Na postojeću vodovodnu instalaciju na kojoj nema te treće odvodne cjevčice može se postaviti i mala ekspanziona posuda koja će kompenzirati širenje vode Tako se radi u mnogim zemljama, a samo ponekad i kod nas.

Također ima snalažljivih, ali izuzetno neodgovornih i nesavjesnih „majstora“ koji ugrađuju sigurnosne ventile za 8 ili čak 10 bara. Znajte da ventil propušta vodu kad tlak naraste za 1 bar, što znači da će takvi prokapati kad pritisak u kotlu naraste na 9 odnosno 11 bara, a to je 4 odnosno 5 puta veći pritisak od onog u zračnicama na koje je položen prosječan osobni automobil težak 1-1,5 tonu.